Skötselråd

Du som hyresgäst har själv ansvar för visst underhåll i din lägenhet, t ex byta glödlampor samt lampor i spis, kyl, frys och badrumsskåp. Rengöra filter i köksfläkt, rengöra golvbrunn och avlopp till tvättställ, byta säkringar mm. Tänk på att inte sätta jordade kontakter i ojordade uttag. Detta kan göra att produkterna blir strömförande. Installation av diskmaskin och tvättmaskin ska utföras av behörig person. Ta kontakt med oss om du har några frågor.

Rengöring

Om det bränt fast ska du använda rengöringsmedel anpassat för keramikhällar. På keramikhäll ska du bara använda rostfri kastrull med plan botten. För att undvika fettfläckar på tapeten vid säng, vilket är en vanlig orsak till att behöva återställa väggen när du flyttar, är det bra att ha en sänggavel. Sätt tassar under dina möbler för att undvika onödigt slitage på golven. När du rengör golven, tänk då på att inte använda för mycket vatten eller använda för starka rengöringsmedel.

Rengöring kakel
Rengör kakel och klinker i badrummet en gång i veckan för att undvika mögel som kan börja växa i smuts och tvålrester. Ett bra miljövänligt alternativ är att städa regelbundet med ättika och vatten. Om kakelfogarna börjar bli röda, om det börjar uppstå en beläggning eller mögel i kakelfogarna behöver du rengöra mer noggrant. Använda göra ett miljövänligt rengöringsmedel för klinker och kakel som finns i byggvaruaffärer. Spreja på väggen och låt verka några minuter och borsta med nagelborste eller tandborste tills möglet är borta. Avsluta med att skölja av och torka. Tänk på att fogmassan mellan kakelplattorna är porös så undvik att skrapa för hårt.

Skadedjur

Om du hittar skadedjur i ditt hem ska du anmäla detta till oss. Detta gör du enklast genom en felanmälan på Mina sidor. Vi har Anticimex via vår fastighetsförsäkring i Brandkontoret. Var noga med att inte lämna matrester framme eller förvara soppåsar på balkong eller i trapphus. Städning är ett enkelt sätt att hålla skadedjur och ohyra borta. Håll rent så minskar risken att insekter förökar sig.

Säkringar

Det finns två varianter av proppskåp. Äldre proppskåp med proppsäkringar och automatsäkringscentral med jordfelsbrytare. Intill centralen finns en gruppförteckning som visar var säkringarna går. På de äldre skåpen ser du vilken propp som har gått genom att den lilla färgpricken i änden har lossnat. Hur många ampere proppen har framgår av färgmärkningen i bakkant på proppen. I automatsäkringscentralen ser du vilken säkring som har gått genom att en knapp fallit ner. Du återställer den genom att trycka upp den igen. I dessa centraler finns även en jordfelsbrytare. Du återställer även denna genom att trycka upp den igen.

Stopp i avlopp

När vatten rinner ut sakta i avloppen i kök och badrum har det oftast blivit stopp i avloppet. Stopp kan bero på igensatta vattenlås och golvbrunnar, avlagringar i avloppsledningarna eller nedspolning av föremål i avloppet.

Undvik stopp i avloppen. Släng kaffesump och teblad i soporna, inte i vasken! Släng bomullstops, bindor och pappershanddukar i papperskorgen, inte i toaletten! Tag bort hår och annat som fastnat i bottenventilen i badkaret, handfatet och diskhon.

Rensa avlopp. Mindre stopp i avloppen går enkelt att åtgärda själv. Använd en avloppsrensare med sugkåpa av gummi. Den finns att köpa i vanliga varuhus. För att göra rensningen mer effektiv kan du öka trycket genom att hålla för hålet som är tänkt som översvämningsskydd.

Vattenlåset är den lilla boj som finns på avloppsröret. Tag bort botten av vattenlåset från diskbänk/handfat och använd rensspiral för att göra rent i avloppsledningarna. Ställ en hink under vattenlåset innan du skruvar loss det. Det kan hända att avloppsvattnet har stigit upp förbi rensstället. Det ska finnas vatten i vattenlåset för att förhindra dålig lukt att komma upp i lägenheten. Även golvbrunnen i badrummet har ett vattenlås som måste rensas med jämna mellanrum för att inte dålig lukt ska uppstå. OBS! Använd aldrig kaustiksoda för att rensa avloppet, då detta kan förvärra situationen.